![]() |
Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - Wersja do druku +- MKS Dąbrowa Górnicza (http://www.mks-dg.pl) +-- Dział: Pozostałe Rozgrywki (/forum-5.html) +--- Dział: PlusLiga siatkarek (/forum-6.html) +--- Wątek: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet (/thread-23.html) |
Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - Ulka - 04-06-2012 10:24 AM Hej, tak się zastanawiam nad tym tematem... Co Was najbardziej pociąga w siatkówce kobiet? Przyznam się szczerze, że kiedyś zupełnie olewałam baby, myślałam, że grają mniej agresywnie i w gorszym stylu, więc są mniej ciekawe. A tu psikus - zostałam zaciągnięta na jakieś dwa mecze i zafascynowana na to patrzyłam. Siatkówka Kobiet w Polsce jest niestety bardzo nierówna i nieprzewidywalna. Zdarzają się takie rzeczy, w których nie śniło się filozofom... I to naprawdę się nie śniło (wystarczy spojrzeć na historię Naszej Drużyny). I chyba dlatego lubię siatkówkę kobiet, bo jest zupełnie nieprzewidywalna. To z jednej strony świadczy o nieco gorszym przygotowaniu, a z drugiej - zmusza do oglądania każdego meczu uważnie, z wypiekami na twarzy. A ja to bardzo lubię. RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - Karlik - 04-06-2012 12:52 PM Ja lubię i siatkówkę męską i damską, chociaż na kobiety milej popatrzeć przynajmniej dla faceta ![]() RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - Brutus - 04-16-2012 06:06 PM Zależy od płci - ja też wolę popatrzeć na kobiety, ale moja Towarzyszka Życia woli jednak na mężczyzn. Chociaż nie zgodzę się z tą agresją na boisku - może i na szczęście, babeczki grają inaczej. I chwała im za to! RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - Ulka - 04-17-2012 07:15 PM Chwała, chwała, jesteśmy po prostu inne ![]() RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - Brutus - 05-28-2012 03:04 PM Mi się wydaje, że jednak siatkówka żeńska jest na nieco mniej spektakularnym poziomie. Z resztą nie tylko siatkówka - dużo jest takich dyscyplin, w których o kobietach w ogóle się nie mówi (kto słyszał o kobietach skaczących na nartach? a są!), albo są zmarginalizowane. i co? i nic. To raczej temat na dyskusję pseudofeministyczną, niż na sportową, chociaż porozkminiać sobie można ![]() RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - interaktywni - 07-22-2012 01:13 PM Wiadomo, kobiety są teoretycznie gorzej zbudowane i słabiej rozwinięte fizycznie, przez co sport w żeński wydaniu traci nieco na efektowności. Są za to inne plusy ![]() RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - limit - 07-22-2012 09:19 PM Kobieca siatkówka jest bardziej kombinowana, więcej tu przemyślanych decyzji aniżeli przypadkowości. Chyba to urzekło mnie najbardziej. U facetów często jedyne co widzę to agresja w stosunku do przeciwnika i przewaga siły nad taktyką (choć oczywiście to też lubię) RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - interaktywni - 07-22-2012 09:36 PM Mi się zdaje, że właśnie nie. Taktyka jest tak samo istotna u facetów jak i lasek, z tym że różni się znacznie i ciężko je porównywać ze względu na inne parametry fizyczne graczy. Z zasady faceci są silniejsi, a dziewczyny lepiej grają w polu. Ja tam sam nie wiem co wole ![]() RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - mefistofeles_12 - 07-23-2012 01:05 PM Interaktywni masz rację, taktyka jest istotna w obu grach, jednak kobieca zdecydowanie wg mnie bardziej cieszy oko. Szkoda tylko, że ostatnio brak sukcesów na arenie międzynarodowej RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - interaktywni - 07-23-2012 01:28 PM Co masz na myśli pod pojęciem "cieszy oko"? Ja myślę, że bardziej widowiskowo grają faceci i jeżeli chodzi o samą grę to ona bardziej cieszy oko. Natomiast jeżeli chodzi o atrakcyjność sportowców to zdecydowanie kobieca odmiana siatkówki bardziej cieszy oko ![]() |