MKS Dąbrowa Górnicza
Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - Wersja do druku

+- MKS Dąbrowa Górnicza (http://www.mks-dg.pl)
+-- Dział: Pozostałe Rozgrywki (/forum-5.html)
+--- Dział: PlusLiga siatkarek (/forum-6.html)
+--- Wątek: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet (/thread-23.html)

Strony: 1 2 3 4 5

Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - Ulka - 04-06-2012 10:24 AM

Hej,
tak się zastanawiam nad tym tematem... Co Was najbardziej pociąga w siatkówce kobiet? Przyznam się szczerze, że kiedyś zupełnie olewałam baby, myślałam, że grają mniej agresywnie i w gorszym stylu, więc są mniej ciekawe. A tu psikus - zostałam zaciągnięta na jakieś dwa mecze i zafascynowana na to patrzyłam.

Siatkówka Kobiet w Polsce jest niestety bardzo nierówna i nieprzewidywalna. Zdarzają się takie rzeczy, w których nie śniło się filozofom... I to naprawdę się nie śniło (wystarczy spojrzeć na historię Naszej Drużyny). I chyba dlatego lubię siatkówkę kobiet, bo jest zupełnie nieprzewidywalna. To z jednej strony świadczy o nieco gorszym przygotowaniu, a z drugiej - zmusza do oglądania każdego meczu uważnie, z wypiekami na twarzy. A ja to bardzo lubię.

RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - Karlik - 04-06-2012 12:52 PM

Ja lubię i siatkówkę męską i damską, chociaż na kobiety milej popatrzeć przynajmniej dla faceta Uśmiech Dziewczyny wcale nie są gorsze, grają dobrze i równie agresywnie jak niejeden facet.

RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - Brutus - 04-16-2012 06:06 PM

Zależy od płci - ja też wolę popatrzeć na kobiety, ale moja Towarzyszka Życia woli jednak na mężczyzn. Chociaż nie zgodzę się z tą agresją na boisku - może i na szczęście, babeczki grają inaczej. I chwała im za to!

RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - Ulka - 04-17-2012 07:15 PM

Chwała, chwała, jesteśmy po prostu inne Język Ale tak serio, to zastanawiam się, czemu kobieca siatkówka jest jednak chyba mniej popularna. Na meczach czasem pustki, podczas gdy najlepsze męskie drużyny, jeśli nawet nie zapełniają całych trybun, to jednak większość zazwyczaj...

RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - Brutus - 05-28-2012 03:04 PM

Mi się wydaje, że jednak siatkówka żeńska jest na nieco mniej spektakularnym poziomie. Z resztą nie tylko siatkówka - dużo jest takich dyscyplin, w których o kobietach w ogóle się nie mówi (kto słyszał o kobietach skaczących na nartach? a są!), albo są zmarginalizowane. i co? i nic. To raczej temat na dyskusję pseudofeministyczną, niż na sportową, chociaż porozkminiać sobie możnaOczko

RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - interaktywni - 07-22-2012 01:13 PM

Wiadomo, kobiety są teoretycznie gorzej zbudowane i słabiej rozwinięte fizycznie, przez co sport w żeński wydaniu traci nieco na efektowności. Są za to inne plusy Uśmiech

RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - limit - 07-22-2012 09:19 PM

Kobieca siatkówka jest bardziej kombinowana, więcej tu przemyślanych decyzji aniżeli przypadkowości. Chyba to urzekło mnie najbardziej. U facetów często jedyne co widzę to agresja w stosunku do przeciwnika i przewaga siły nad taktyką (choć oczywiście to też lubię)

RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - interaktywni - 07-22-2012 09:36 PM

Mi się zdaje, że właśnie nie. Taktyka jest tak samo istotna u facetów jak i lasek, z tym że różni się znacznie i ciężko je porównywać ze względu na inne parametry fizyczne graczy. Z zasady faceci są silniejsi, a dziewczyny lepiej grają w polu. Ja tam sam nie wiem co wole Język Jedno i drugie mnie kręci

RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - mefistofeles_12 - 07-23-2012 01:05 PM

Interaktywni masz rację, taktyka jest istotna w obu grach, jednak kobieca zdecydowanie wg mnie bardziej cieszy oko. Szkoda tylko, że ostatnio brak sukcesów na arenie międzynarodowej

RE: Ogólne rozważania o PlusLidze Kobiet - interaktywni - 07-23-2012 01:28 PM

Co masz na myśli pod pojęciem "cieszy oko"? Ja myślę, że bardziej widowiskowo grają faceci i jeżeli chodzi o samą grę to ona bardziej cieszy oko. Natomiast jeżeli chodzi o atrakcyjność sportowców to zdecydowanie kobieca odmiana siatkówki bardziej cieszy oko Uśmiech